Călătoria mea interculturală

Cea de a șasea ediție a Concursului național ,,Călătoria mea interculturală”, competiție aprobată în Calendarul Concursurilor Naționale Școlare finanțate de către M.E.N. – 2019, s-a desfășurat la Oradea, în intervalul 22-24 martie 2019. Organizată de I.Ș.J. Bihor, la Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăre” Oradea, etapa națională a concursului a constituit o provocare pentru elevii din întreaga țară întrucât tema din acest an a fost generoasă și, în același timp, insolită: Story telling-povestește. Elevii din ciclurile primar, gimnazial și liceal, reprezentând toate minoritățile naționale din România (aromâni, bulgari, cehi, croați, evrei, greci, italieni, lipoveni, maghiari, polonezi, rromi, ruși, sârbi, slovaci, tătari, turci, ucraineni) au avut ocazia să cunoască patrimoniul cultural comun, dar și valorile spirituale definitorii pentru minoritatea de proveniență, să conștientizeze și să-și asume imaginea pozitivă a propriei identități culturale, să se raporteze la un model reprezentativ pentru comunitatea/minoritatea din care fac parte și să construiască o poveste – propria poveste ca proiect destinal. Concurenții, provenind din 18 județe ale țării (Arad, Argeș, Bihor, Botoșani, Brăila, Brașov, București, Cluj, Constanța, Gorj, Hunedoara, Iași, Ilfov, Mehedinți, Mureș, Satu Mare, Suceava și Timiș) au avut libertatea de a prezenta rezultatul activității desfășurate în echipă interetnică, sub formă de film de scurt metraj, dramatizare, photovoice, prezentare PPT, joc de rol.

Elevii de la Școala Gimnazială nr 43 „Ferdinand” din Constanța, au câștigat locul I la Concursul Național „Călătoria mea interculturală” – ediția a VI-a, care s-a desfășurat anul acesta în Oradea, județul Bihor, în perioada 22-24 martie 2019. Micii artiști (Viciu Daria, Lungu Ema, Lemnaru Ioana) coordonați de doamna profesoară Udrea Mihaela au prezentat un moment artistic, cu tema „Modelul meu, din etnia mea” în cadrul căreia copiii români, turci, tătari și lipoveni cântă împreună, conviețuiesc împreună și învață tot ce este frumos unul de la celălalt.

„Călătoria mea interculturală” este ,,o competiție națională de excelență, care se adresează elevilor din învățământul preuniversitar, din zone multietnice ale țării sau care urmează diferite tipuri de educație destinate minorităților naționale, reprezentând un bun exemplu de interculturalitate/multiculturalitate și multilingvism”, potrivit regulamentului acestei competiții. Acest concurs își dorește să elimine stereotipurile, să ne ajute să ne cunoastem mai bine între noi, să promovăm culturile minorităților naționale, să ne descopere că fiecare dintre noi are un rol deosebit de important în înţelegerea şi acceptarea diferitelor culturi şi a modului de viaţă din România, precum şi la validarea acestui dialog ca factor esenţial pentru o lume în mişcare şi continuă transformare în care trăim. Cunoaşterea celui de lângă noi ne poate crea nouă, ca şi societate, o identitate mai puternică.