TE VĂD, TE AUD

Asociația Împreună pentru Viitor Constanţa împreună cu Asociația Nevăzătorilor din România, Asociația Națională a Surzilor din România – Filiala Constanța și Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, derulează în perioada 15 octombrie 2018 – 31 iulie 2019, proiectul „TE VĂD, TE AUD”, care dorește sensibilizarea elevilor cu privire la nevoile speciale ale persoanelor cu deficiențe de auz și văz. Proiectul are două module, în prima parte tinerii s-au întâlnit cu persoane din categoriile defavorizate, pentru a înțelege mai bine problemele și lipsurile acestora și în sine cum este viața fără zgomote și fără lumină. În cea de-a doua parte a proiectului, elevii și-au folosit cele mai creative idei pentru a crea o piesă de teatru care să prezinte ceea ce au învățat în urma interacțiunii lor cu nevăzatorii și persoanele cu deficiențe de auz.

Echipa de teatru a Școlii Gimnaziale nr 43 „Ferdinand”, au prezentat sceneta „Toleranța”, coordonați de doamna profesoară Udrea Mihaela. Am întrebat una dintre eleve, membră a echipei de teatru, cu ce impresie a rămas după participarea la acest proiect, iar răspunsul ei îmi dovedește că proiectul și-a atins scopul. Iată răspunsul: „A fost impresionant, simți cum vibrează și cea mai sensibilă coardă a inimii, știind că tot ceea ce faci este pentru a atrage atenția, pentru a ajuta. Așa cum am spus și pe scenă: „nu obosim când ajutăm, când iubim, când suntem împreună”, oboseala vine din indiferență și răceala inimii.

Dacă am învățat ceva din acest proiect? Da! Am învățat că este greu, uneori, să fii om, necesită implicare și îngăduință! Mă împlic, mereu în proiecte de voluntariat, pentru că înțeleg că identitatea omului este definită de această sintagmă „să fii acolo unde este nevoie de tine!”