DIABETUL- O PROBLEMĂ ȘI A FAMILIEI

 Mondială a Diabetului are loc în fiecare an în data de 14 noiembrie, la inițiativa Federației Internaționale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății.

Această zi este marcată la nivel internațional de toate asociațiile membre ale IDF, de furnizorii de servicii de sănătate, cât și de persoanele afectate de diabet, fiind cea mai mare campanie mondială de informare asupra diabetului.

Acest eveniment are ca scop să ofere o mai bună informare persoanelor care suferă de diabet, reprezentând și o manieră de implicare și de informare a publicului, în general – cei care au persoane apropiate care suferă de această boală, publicul larg, profesioniștii din domeniul sănătății și autoritățile publice.

 fiecare an, Ziua Mondială a Diabetului se concentrează pe o temă aparte. 14  noiembrie 2019 – Ziua Mondială a Diabetului Zaharat sub sloganul Diabetul- o problemă și a familiei. Ministerul Sănătăţii atrage atenţia asupra importanţei prevenţiei şi susține că familia are un rol cheie în gestionarea factorilor de risc pentru diabet. Conform Studiului Național privind Prevalența Diabetului, în 2017, în România erau înregistrate 1 785 300 cazuri de diabet la adulți cu vârsta între 20 și 79 de ani. În 2018, 860.558 de pacienți cu diabet au beneficiat de tratament în cadrul Programului Național de Diabet, iar în primul semestru al acestui an numărul acestora a fost de 821 587.

La Scoala Gimnazială Nr. 43 Ferdinand – Constanța, au avut loc activități de prevenire si de control al diabetului, prin metode naturale. Elevii au ajuns la concluzia că un stil de viaţă corespunzător poate ajuta la prevenirea acestei afecţiuni. Alimentatia sănătoasă, mişcarea şi renunţatul la fumat sunt, potrivit medicilor, principalele metode prin care se poate preveni această afecțiune. Fructele si legumele proaspete, alimentele bogate in vitamine si acizi grasi Omega 3 sunt o sursa de hrana care va pot reda starea de sanatate dorita, prevenind astfel afectiuni nedorite. De asemenea, şi activitatea fizică este un factor important de prevenţie. Alimentaţia nesanatoasă de tip fast-food, lipsa activităţilor fizice, stresul, poluarea excesiva sunt doar cateva din cauzele care astăzi au facut ca diabetul sa se raspandeasca.

Activitățile s-au desfășurat la ciclul primar la clasele: Pregătitoare B- prof. Fulina Carmen, Pregătitoare C- prof. Fătu Oana, I B- Carapiti Ecaterina , I C- prof. Pătrașcă Camelia, a II a B- Elisei Daniela,a III a B- Galeri Cătălina, a III a C- Damian Anișoara, a III a D- prof. Popa Gina, a IV a C- prof. Filip Diana, a IV a D- prof. Fănica Panait, iar la ciclul gimnazial la clasele: a V a A- prof. Ștefan Olga, a VI a B- prof. Stelea Doina, a VIII a B- prof. Lică Roxana.