MICA UNIRE din 24 ianuarie 1859

MICA UNIRE din 24 ianuarie 1859 – Unirea Principatelor Române: Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești.

În data de 5/17 ianuarie 1859, au fost organizate alegeri la Iași, în Moldova, iar noul domnitor a fost desemnat Alexandru Ioan Cuza. Peste o săptămână, în 12/24 ianuarie 1859, au avut loc alegeri și la București, iar profitând de faptul că Marile Puteri nu specificau clar că principatele române nu pot fi conduse de același domnitor, și aici a fost ales tot Alexandru Ioan Cuza. 

Marele merit al lui Cuza a fost că a reușit să aducă recunoașterea internațională a Unirii Principatelor Române și, prin reformele sale din toate domeniile, a pus bazele statului român modern. Noua țară a început să se numească România abia după abdicarea lui Cuza, din anul 1866, când a fost redactată prima constituție.

               Elevii claselor Pregătitoare B- coordonați de prof. Fulina Carmen, I A- coordonați de prof. Carapiti Ecaterina și II C- coordonați de prof. Roibu Mihaela au desfășurat activități sub titlul: “Hai sa dam mana cu mana”: au constientizat importanta Unirii Principatelor Romane, ca fiind primul pas catre constituirea statului national roman unitar, au observat fotografii/ filmulețe sugestive, au auditiat cantecul patriotic Hora Unirii, dar si povestea lui Mos Ion Roata, de Ion Creanga, au realizat o expozitie cu imaginile sugestive pe care le -au colorat.