11 noiembrie – Ziua Mondială Origami

Origami este arta plierii hârtiei, aparută în Japonia acum sute de ani. Origami este o activitate de relaxare și socializare, dar mai ales de antrenare a minții, practicienii acestei arte având un nivel crescut de atenție la detalii, un dezvoltat simț al orientării în spațiu, gândire logică, sunt preciși, disciplinați și comunicativi.

Tradiţia japoneză spune că celui care reușește să realizeze 1.000 de cocori origami, zeii îi vor îndeplini o dorinţă

Data de 11 noiembrie este ziua de naştere a lui Lillian Oppenheimer, fondatorul primului grup origami din America, cea care a contribuit la fondarea Societăţii de Origami Britanice şi a Asociaţiei Origami SUA.

Arta împăturirii hârtiei a apărut în mai multe locuri din întreaga lume, inclusiv în Europa, China şi Japonia, însoțind tradiţii şi sărbători, inclusiv înmormântări și zile de naştere. Cuvântul origami, de origine japoneză, însemnă “hârtie îndoită”. Modelele tradiționale japoneze includ flora şi fauna, dar în zilele noastre s-a ajuns până la exprimarea unor idei abstracte.

Hârtia a fost pliată în China încă din secolul I al erei noastre, momentul când se presupune că a fost inventată hârtia. Chinezii au început să facă modele simple de origami, dar japonezii au dus arta la desăvârşire după ce hârtia a fost introdusă în jurul anului 600 în Japonia.

Activitățile de pliere a hârtiei prin tehnica origami îmbunățesc performanța școlară printr-un plus de atenție, concentrare, perseverență și creativitate. Cei mai mici dintre elevii școlii, îndrumați de d-nele prof Fătu Oana Magdalena, Bulgaru Mihaela, Fulina Carmen, Pătrașcă Camelia, Viciu Daniela, Grigoraș Maricica și Popa Gina au construit modele deosebite în această tehnică.

https://padlet.com/fatuoanamagdalena/7x4vor3huxpe7pg2